Pārlekt uz galveno saturu

Ekspertu konsultācija 30.08.2022

Ārlietu ministrijas finansētā projekta ““VSIA “Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari“” pieredzes apmaiņa ar Ukrainas slimnīcām rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām” (granta līgums Nr. LV-51) ietvaros notika pirmā konsultatīvā sapulce starp projekta partneriem - Ukrainas ārstniecības iestāžu un Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" (Latvija) speciālistiem. Projekta mērķis ir sadarbība un pieredzes apmaiņa ar Ukrainas ārstniecības iestādēm, sniedzot atbalstu Ukrainas ārstniecības personālam, rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām, kā arī tehnisko pamatlīdzekļu aprites sistēmas izveidē.

Pirmajā Zoom platformā rīkotajā sapulcē piedalījās 21 interesents no NRC Vaivari un dažādām Ukrainas ārstniecības iestādēm.

Tika izskatītas šādas tēmas:

  1. Rehabilitācija pacientiem pēc amputācijas Latvijā:
    1. pacientu ceļa karte (no operācijas līdz protezēšanai un rehabilitācijai)
    2. rehabilitācijas programmas starptautiskās akreditācija prasības.
  2. Prehabilitācija un akūtā rehabilitācija personām pēc amputācijas,
  3. Likumdošana un ētiskie aspekti.

Ko esam konstatējuši:

  • Iepriekšējos gados rehabilitācijas nodrošināšanas problēmas Latvijā bija ļoti līdzīgas rehabilitācijas problēmām Ukrainā - nebija skaidras loģistikas starp ārstniecības iestādēm un rehabilitācijas centriem.

    Bieži vien mēs īsti nenovērtējam to, kas mūsu valstī ir paveikts rehabilitācijas jomā, taču saņemot pozitīvus ukraiņu partneru atzinības vārdus un lūgumu palīdzēt līdzvērtīgi sakārtot arī Ukrainas rehabilitācijas sistēmu, esam gandarīti par paveikto. Tieši ar klīnisko ceļu izstrādi tiek nodrošināta veiksmīgāka rehabilitācija un pacientam ir saprotamāks komplicētais ceļš no ekstremitātes zaudējuma līdz staigāšanai ar protezēto ekstremitāti.
  • Viens no projekta partneriem Borispoles primārās medicīniskās un sanitārās palīdzības centram (Комунальне некомерційне підприємство “Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги” Бориспільської міської ради Київської області) savā FB mājas lapā publicēja atzinumus par sapulcē dzirdēto un lūdza iesaistīties Ukrainas veselības ministriju (НСЗУ Національна служба здоров'я України, Міністерство охорони здоров'я України) rehabilitācijas nodrošināšanas sistēmas uzlabošanā Ukrainā.

    Ieroču radītie plašie ievainojumi ar neiroloģiskiem bojājumiem, mīksto audu defektiem, komplicētiem kaulu lūzumiem un ekstremitāšu amputācijām — visām šīm militārajām traumām nepieciešams skaidrs klīniskais ceļš, lai pacients ar rehabilitācijas palīdzību atgrieztos aktīvā dzīvē un darbā.